Kosketus & saattohoito

KOSKETUS SAATTOHOIDOSSA

Olemme erikoistuneet vakavasti sairaiden ja heidän läheistensä ja perheidensä tukemiseen rentoutushoitojen avulla. Palliatiivisessa tai saattohoidossa oleville potilaille olemme kehittäneet saattohoitoon sopivan erityisen rentoutushoidon.

Rentoutushoito saattohoidossa

Yksilöllisesti räätälöityä, oireenmukaista ja lempeää hierontahoitoa, joka ottaa huomioon erilaisten sairauksien kontraindikaatiot hieronnalle. Rentoutushoito ei ole perinteistä hierontaa, jota toteutetaan öljyhierontana hoitopöydällä. Rentoutushoito toteutetaan siinä asennossa, jossa asiakas voi olla, siellä missä hän voi olla, esimerkiksi potilasvuoteessa selin- tai kylkimakuulla, nojatuolissa tai pyörätuolissa istuen, potilashuoneessa yksin tai yhdessä läheisten kanssa. Hoito-otteet tehdään vaatteen päältä.  

Hoitotekniikat eivät aiheuta voimakasta neste- tai verenkierron lisääntymistä, ne venyttävät ja liikuttavat lihaksia ja niveliä hyvin lempeästi. Rentoutushoidossa korostuu läsnäolo ja tilaa antava läheisyys, ja tekemistä ohjaa aina kunnioittava kohtaaminen. Rentoutushoito voi lievittää erilaisista syistä johtuvaa kipua, rauhoittaa ja tyynnyttää mieltä sekä tarjota hetken tauon sairastamisen ja kärsimyksen keskelle.

Sairaalat ja hoitoyksiköt: Voit tilata oireenmukaista rentouttavaa hierontahoitoa potilaiden ja läheisten tueksi. Teemme rentoutushoitoja myös henkilökunnalle työssä jaksamisen tueksi. Lue myös terveydenhuollon ammattilaisille suunnatusta koulutuksesta kunnioittava kosketus ja kohtaaminen hoitotyössä.

Yksityiset: Voit tilata oireenmukaista rentouttavaa hierontahoitoa sairaaloihin ja hoitokoteihin Uudenmaan alueella.

Tiedustelut: Tuula Styrman, p. 050 548 9717

“Kosketuksen merkityksen tajuaminen ja sitä hoitomenetelmänä käyttäminen on vähentynyt viimeisen 10 – 20 vuoden aikana! Hoitotyön lomassa tarvitaan rauhoittavia, virkistäviä viestejä kosketuksen kautta sairaalle, hyvinkin sairaalle ihmiselle.”

– Ester Koskela, sairaanhoitaja, Oulun yliopistollinen sairaala


SÄHKÖINEN OPAS
Kosketus saattohoidossa -opas
kosketus

Kirjoittajat: Tuula Styrman ja Marika Torniainen

Yhteiskunnallisissa keskusteluissa hoidon ja hoitokohtaamisen laatu puhuttavat; erityisesti vanhusten, vakavasti sairaiden ja kuolevien potilaiden hoidossa. Terveydenhuollon digitalisoinnin aallossa tarvitaan reipasta muistutusta siitä, että me tarvitsemme toisiamme ja fyysistä kohtaamista.

Kosketus ja saattohoito -opas pureutuu rohkeasti hoitokohtaamisen ytimeen. Opas kertoo miten vakavasti sairasta voi ja pitää koskettaa. Se rohkaisee ammattilaisia ja läheisiä käyttämään kosketusta luonnollisena kärsimyksen lievittäjänä ja elämänlaadun parantajana.

Opas antaa käytännöllisen näkökulman, ohjeita ja sanaston ammatillisen hoitokohtaamisen ja läheistuen kehittämiseen.

Oppaan kirjoittajat ovat erikoistuneet yksilöasiakkaiden tukemiseen vaativissa elämäntilanteissa rentoutushoitojen ja -hieronnan avulla: mm. saattohoitopotilaat ja heidän läheisensä ja perheensä, uupumusasiakkaat, koululaiset sekä vaativaa työtä tekevät ammattilaiset.

 

Joukkorahoituskampanja: Kosketus ja saattohoito

Kirjaamme on rahoitettu mm. joukkorahoituksella, jonka toteutimme loppuvuodesta 2016 Mesenaatti.me:ssä.

Lämmin kiitos kirjaprojektiamme tukeneille!

Kirjaamme ovat tukeneet mm.:

 • Pentti Kotoaro
 • Kirsti Karkinen
 • Pirjo Larm
 • Harri Torniainen
 • Marjatta Närhi
 • Marja-Lisa Stormbom
 • Heidi Talja
 • Hilkka Heikkilä-Granskog
 • Soile Lahdenperä
 • Mauno Huhtala, Vammalan Romu Oy
 • Klaus Oesch
 • Kari Ehari
 • Kirsti Hamström
Seuraa kirjan Facebook-sivua

https://www.facebook.com/kosketussaattohoito

Tiedustelut ja lisätiedot: Tuula Styrman, p. 050 548 9717


REFERENSSIMME
 • Surukonferenssi 2018: ”Kosketus saattohoidossa” -luento
 • Terhokoti vuodesta 2010 lähtien: Saattohoitokodin henkilökunnan työhyvinvointipajat ja rentoutushoidot vuodesta 2010 lähtien sekä potilaiden ja omaisten rentoutushoidot vuodesta 2012 lähtien
 • Palliatiivisen hoidon päivät 2014: Voimaannuttava liike ja kosketus -luento
 • Artikkeli Palliatiivinen hoito -lehdessä: Koskettava saattohoito 2015(4).  Suomen Palliatiivisen Hoidon Yhdistys ry ja Suomen Palliatiivisen Lääketieteen Yhdistys ry

koskettava_saattohoito_artikkeli

Share Button